Batoniki musli z żurawiną


Przygotowania do weekendowego wyjazdu zakończone! Kanapki na drogę zrobione. Ale co jeszcze pożywnego można zabrać w podróż? Postanowiłam upiec batoniki musli. Taka przekąska jest idealna na każdą wycieczkę. A orzechy, suszona żurawina, miód i ziarna na pewno nie pozwolą nam opaść z sił! Zdrowa alternatywa dla kupnych batoników naładowanych chemią.

domowe batoniki musli

Składniki: 

1 szklanka poppingu z amarantusa

1/2 szklanki poppingu z kaszy jaglanej

1/2 szklanki otrębów żytnich

1/2 szklanki otrębów owsianych

3 łyżki orzeszków piniowych

1 łyżka orzechów włoskich

3 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)

2 łyżki mielonego lnu

2 łyżki naturalnego masła orzechowego

3 łyżki miodu

2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie: 

1. Orzechy i żurawinę siekamy, dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Miód rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, dodajemy syrop z agawy i masło orzechowe. Mokre składniki łączymy z suchymi.

2. Gotową masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam długiej formy keksowej). Masę należy porządnie ugnieść, tak aby miała zwartą strukturę, inaczej po upieczeniu będzie się kruszyć. Pieczemy około 12- 15 minut w 180 stopniach. Kroimy delikatnie, ostrym nożem na podłużne batoniki oczywiście po wystudzeniu. :)


Dodaj komentarz