Carpaccio z pieczonych batatów

 

 


Luty to taki miesiąc, w którym z utęsknieniem wygląda się już wiosny. Ja również tęsknię już za nieco wyższymi temperaturami, ale przede wszystkim za kolorami i to tymi na talerzu! Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie, a chciałam przygotować zdrową przekąskę na oglądanie meczu szczypiornistów z przyjaciółką. Carpaccio z pieczonych batatów jest kolorowe i pyszne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

carpaccio z pieczonych batatówDSCN0474_wm

 

Składniki na porcję dla dwóch osób:

2 bataty

1/4 czerwonej papryki

1 czerwona cebula

2 gałązki koperku

garść roszponki

szczypta słodkiej mielonej papryki

szczypta pieprzu cayenne

2 łyżki oliwy

sól, pieprz lub przyprawa do sałatek w młynku

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bataty obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10- 15 minut.

2. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie dodając szczyptę słodkiej papryki, pieprzu cayenne i opruszamy przyprawą do sałatek. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki, następnie grillujemy na patelni. Koperek siekamy.

3. Upieczone bataty układamy na talerzu tak, by do siebie przylegały. Na wierzchu kładziemy cebulowe krążki i podsmażoną paprykę. Posypujemy koperkiem i dekorujemy roszponką.


Dodaj komentarz