Faszerowane bataty


Pogoda nas rozpieszcza! Jest coraz cieplej. Powietrze pachnie już inaczej, ptaki śpiewają głośniej, a promyki słońca delikatnie muskają naszą skórę. Idzie wiosna! Spacer w taką pogodę dostarcza mnóstwo endorfin!

Kiedy tylko zaobserwować można pierwsze oznaki budzącej się z zimowego snu przyrody zawsze zaczynam odczuwać ogromną potrzebę otaczania się kolorami. Wszelkie zimowe szarości zaczynają mnie przytłaczać. Z przyjemnością wskakuję wtedy w jakąś soczystą bluzkę czy sukienkę. A dzisiaj postawiłam też na kolorowy obiad. :)

  To danie opiera się na grze kontrastów. Słodkie, delikatne bataty i kasza gryczana z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Do tego trochę warzyw, pieczarki i orzechy włoskie! Danie smakuje idealnie z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami czy szczypiorkiem.

Faszerowane bataty

Składniki na 4 porcje:

2 bataty

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

4 szalotki

1/4 czerwonej papryki

5 dużych pieczarek

1 pęczek natki pietruszki

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy

pieprz

sól

szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Bataty myjemy, przecinamy wzdłuż, owijamy folią aluminową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

2. Paprykę kroimy w słupki i smażymy na oliwie, jak zmięknie dodajemy posiekane szalotki i pieczarki smażymy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Natkę pietruszki  i orzechy włoskie siekamy. Bataty wyciągamy z piekarnika i wydrążamy delikatnie ich środki np.  przy użyciu łyżki do melona.

3. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, miąższ z upieczonych batatów, sos sojowy, słodką paprykę i doprawiamy do smaku. Smażymy kilka minut. Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych batatów. Podajemy z sosem jogurtowym.

Komentarz: faszerowane bataty można także posypać serem i zapiec.


Dodaj komentarz