Jaglany pudding czekoladowy z chili na Walentynki


Już Aztekowie wierzyli w naturalną moc czekolady. Według nich przysmak ten dodawał mężczyznom tężyzny i wigoru. Nawet za czasów Ludwika XIV czekolada była wykorzystywana jako forma zachęty do podbojów łóżkowych. Skoro więc przodkowie widzieli w tym rodzaju słodyczy wielki potencjał ulepszania ciała i duszy także w ramach seksualności, to dlaczego nie mielibyśmy wierzyć, że tak jest również obecnie? Wiele zrealizowanych do tej pory badań jednomyślnie potwierdza, iż czekolada oprócz walorów smakowych, a także zdrowotnych, może pozytywnie wpływać na energię pożytkowaną także w sypialni! Chili wzmacnia miłosne działanie czekolady. A więc jaglany pudding czekoladowy z chili to idealny deser na Walentynki!

jaglany pudding czekoladowy z chili

Składniki na 2 porcje:

100 g kaszy jaglanej

90 g gorzkiej czekolady (75%)

7 daktyli

2 łyżki syropu z agawy (można użyć ksylitolu, stewii lub brązowego cukru)

1/4 łyżeczki chili

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy, następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy. Daktyle zalewamy wrzątkiem.

2. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z odsączonymi daktylami i syropem z agawy.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do kaszy, doprawiamy chili i mieszamy.

4. Gotowy pudding przekładamy do salaterek. Podajemy schłodzony, posypany otartą czekoladą i np. z truskawkami.


Dodaj komentarz