Jogurt z bananem, ekspandowaną kaszą jaglaną i musem żurawinowo- daktylowym


Piękny poranek! W dodatku niedzielny poranek! Taki dzień trzeba zacząć wyjątkowym śniadaniem. Moja propozycja to jogurt naturalny z bananem, ekpandowaną kaszą jaglaną i musem daktylowo- żurawinowym. Przygotowanie trwa kilka minut.

DSCN0890_wmDSCN0925_wm
jogurt z bananem, ekspandowaną kaszą jaglaną i musem żurawinowo-daktylowym

Składniki na 1 porcję:

6 łyżek jogurtu naturalengo

1 banan

4 daktyle

mała garść suszonych owoców żurawiny

garść ekspandowanej kaszy jaglanej z melasą i miodem (dobra kaloria)

1/2 szklanki wrzątku

Przygotowanie:

1. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2 minuty. Do salaterki nakładamy jogurt naturalny, wkrajamy banana.

2. Daktyle i żurawinę odcedzamy zlewając wodę, w której się moczyły do innego naczynia.  Blendujemy owoce dodając mniej więcej 5-6 łyżek odlanej wcześniej wody. Masa powinna być gładka i puszysta.

3. Gotowy mus nakładamy na pokrojonego banana i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną.


Dodaj komentarz