Lasagne z kapusty


Od tygodnia myślałam co oryginalnego można zrobić z białej kapusty. No i wczoraj właśnie zrodził się pomysł na kapuścianą lasagne. Proste, sycące i bardzo efektowne danie.

lasagne z kapusty

Składniki na 4 porcje:

10 liści białej kapusty

3/4 szklanki granulatu sojowego

1/4 czerwonej papryki

1/4 żółtej papryki

2 średnie marchewki

1 mała cebula

2 duże plastry żółtego sera

6 łyżek koncentratu pomidorowego

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

1/2 warzywnej kostki rosołowej

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki chili

pieprz

sól

Przygotowanie: 

1. Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Tak przygotowaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Granulat sojowy gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej (stosunek granulatu do wody 1:2) przez 2-3 minuty. Ważne by go nie rozgotować.

3. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę lub paski paprykę żółtą i czerwoną, jak zmięknie dodajemy cebulę. Solimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy sosem sojowym, octem balsamicznym, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy kilka minut.

4. Do duszonych warzyw dodajemy granulat sojowy i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i gdy istnieje taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.

5. Liście kapusty odcedzamy i połową z nich wykładamy spód naczynia żaroodpornego. Liście solimy. Na tak przygotowany spód nakładamy gotowy farsz i przykrywamy resztą liści kapusty. Wierzch smarujemy 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, solimy i przykrywamy plastrami żółtego sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut.

Komentarz: Farsz powinien być mocno doprawiony, gdyż gotowana kapusta jest dosyć mdła. Lasagne może być także 3- warstwowa. Liście kapusty należy wtedy podzielić na trzy części, a farsz na dwie.


Dodaj komentarz