Paprykowe kopytka z kaszy jaglanej


Kopytka. W dzieciństwie nie znosiłam tego dania. Postanowiłam więc je oswoić! Kasza jaglana zamiast ziemniaków to zdrowsze i jak dla mnie smaczniejsze rozwiązanie. A ich paprykowa wersja zdobyła moje serce!

paprykowe kopytka z kaszy jaglanej

Składniki na dwie porcje kopytek:

100 g kaszy jaglanej

100g mąki (użyłam mąki 3 zboża od Lubelli)

1/4 czerwonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta chili

sól

Przygotowanie: 

1. Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut. W połowie czasu obracamy ją na druga stronę.

2. Kaszę odcedzamy i blendujemy razem z upieczoną papryką. Dodajemy mąkę i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre możemy dodać więcej mąki lub siemię mielone. Gotujemy wodę na kopytka.

3. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucamy gotowe kopytka do wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i podsmażamy na oliwie.

4. Podajemy z kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą duszonymi w occie balsamicznym z dodatkiem świeżych liści bazylii.


Dodaj komentarz