Pasta sojowa z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami


Kanapki to jedna z podstawowych przekąsek spożywanych w ciągu dnia. Popularne dania niestety często stają się nudne. Ale przecież tak nie musi być! Oryginalna pasta sojowa z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami będzie doskonałym kanapkowym urozmaiceniem!

pasta sojowa z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki:

1/2 szklanki soi

1/2 średniej cukinii

3-4 suszonych pomidorów w oliwie

2 małe ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1 liść laurowy

1-2 ziela angielskie

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając ziele angielskie i liść laurowy.

2. Cukinię wydrążamy i kroimy w cienkie plastry. Ząbki czosnku (w łupinie)  wraz z pokrojoną wcześniej cukinią pieczemy około 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Ugotowaną soję blendujemy z upieczonymi plastrami cukinii, wyciśniętym z łupin czosnkiem i suszonymi pomidorami.  Dodajemy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, słodką paprykę i paprykę wędzoną, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarz: do przygotowania pasty użyłam suszonych pomidorów w oliwie mojej mamy, są znacznie łagodniejsze niż te ze sklepu, więc dałam ich około 6-7 sztuk. Jeśli użyjecie kupnych 3-4 sztuki powinny dać taki sam efekt smakowy.


Dodaj komentarz