Pasta z tofu, suszonych pomidorów i bazylii


Ta pasta powstała całkiem przypadkowo z nieudanego eksperymentu :) Próbowałam zrobić roladę z plastrów tofu nadzianą suszonymi pomidorami i bazylią, jednak wynik końcowy był taki, że rolada się rozpadała. Zmiksowałam więc ją, dodałam prażone orzechy i wyszła pyszna pasta :)

pasta z tofu, szuszonych pomidorów i bazylii

Składniki:

300 g tofu (duża kostka)

5-7 suszonych pomidorów w oliwie

1 garść świeżej bazylii

1 garść orzechów piniowych

1 garść orzechów włoskich

5 łyżek sosu sojowego

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Tofu kroimy w cienkie plastry. Sos sojowy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy tofu na ok. 10-15 minut.

2. Plastry tofu układamy na folii aluminiowej, na wierzch kładziemy suszone pomidory i bazylię. Zawijamy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

3. Orzechy siekamy drobno i prażymy na patelni kilka minut. Tofu wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Podajemy ze  świeżą bazylią.


Dodaj komentarz