Pesto z pieczonych buraków


Kolejne danie z wykorzystaniem pieczonych buraków. Przygotowane wcześniej pasty dawno się skończyły, a kanapki czymś trzeba posmarować :)  Pesto z pieczonych buraków smakuje świetnie ze wszelkiego typu grzankami, kanapkami, ale także wykorzystać je można jako dodatek do makaronu. Idealnie komponuje się także z kozim serem.

pesto z pieczonych buraków

Składniki:

2 duże pieczone buraki

garść orzechów włoskich

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

pieprz

sól

Przygotowanie:

 1. Buraki obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem lub widelcem czy buraki są miękkie.

2. Do miski wrzucamy pokrojone, upieczone buraki, dodajemy oliwę, uprażone orzeszki piniowe i orzechy włoskie oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz