Dyniowa potrawka


Nareszcie kilka dni wolnych od pracy. Udało mi się zaplanować krótką wizytę w rodzinnym domu. A tam czekała na mnie taka oto niespodzianka!

DSCN1027_wm

Sezon dyniowy zdecydowanie dobiega już końca. Gdzieniegdzie można jeszcze dostać ostatnie pomarańczowe cuda, ale trzeba się za nimi trochę nachodzić. Ja na szczęście nie musiałam :)

 Dynia to warzywo idealne, z którego można zrobić dosłownie wszystko, tak jak z fasoli. Weganie wiedzą o czym mówię :) Ja na pewno swojej dyni nie pozwolę się zmarnować o czym się jeszcze przekonacie. Pierwsze dyniowe danie to wegańska potrawka, którą możemy podać z ulubionym makaronem, kaszą czy ryżem.

dyniowa potrawka

Składniki na porcje dla 2-3 osób

1/4 małej dyni

10  małych pieczarek

kawałek pora

1 puszka pomidorów

2 łyżki ketchupu

4 łyżki oliwy

2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili

 szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

 1. Pieczarki kroimy na ćwiartki, por na półplastry, podsmażamy na oliwie doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki, ketchup, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kurkumy i zioła prowansalskie. Dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów.

2. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę. Rozgrzewamy drugą patelnię i smażymy dynię na 2 łyżkach oliwy doprawiając ją 1 łyżeczką słodkiej papryki i sporą ilością soli. Dynię smażymy 2-3 minuty, po czym nakrywamy ja przykrywką i smażymy tak kolejne 2 minuty. Dynia musi być lekko twarda, nie może się rozpadać.

3. Dodajemy dynię do do duszonych warzyw, mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Dodaj komentarz