Rollsy z kalarepowym curry


Rollsy to jedno z moich ulubionych dań. Mają nieskończoną ilość wersji, bo wszystko zależy od farszu i sosu z jakim je podamy. Poza tym nie są pracochłonne i świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe czy po prostu pożywna przekąska.

rollsy z kalarepowym curry

Składniki na 6 dużych rolsów:

2 szklanki ugotowanego ryżu

6 sztuk dużego papieru ryżowego

1/4 czerwonej papryki

1/4 żółtej papryki

1/2 cebuli

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oliwy o smaku peperoncino (opcjonalnie, można zastąpić chili lub tobasco)

2 łyżki oleju ryżowego do smażenia

sól, pieprz

Składniki na sos:

1 średnia kalarepa

200 ml śmietanki UHT (tutaj 10%)

1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry

1/2 łyżeczki curry w proszku

1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie)

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy/oleju do smażenia

sól, pieprz

Do dekoracji: kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Następnie warzywa dodajemy do ryżu i doprawiamy do smaku.

2. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie smażymy na oliwie. Gdy kalarepa zmięknie dodajemy śmietankę, pastę curry, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Gotujemy do momentu, gdy nasze curry zacznie gęstnieć.

3. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, nakładamy na niego farsz i zawijamy. Gotowe rollsy smażymy na patelni z niewielką ilością oleju ryżowego. Podajemy z kalarepowym curry.

Komentarz: jeśli wolicie ostrzejszą wersję curry możecie dodać całą łyżeczkę pasty i nie dodawać już curry w proszku.

Dodaj komentarz