Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczą


Buraczki uwielbiam od zawsze i to w każdej postaci. Mają mnóstwo zastosowań, dzisiaj przedstawiam jedno z bardziej egzotycznych :) Pieczony burak z pomarańczą podany na szpinaku z orzeszkami pinii i płatkami kokosowymi, wszystko polane sosem balsamico. Mnóstwo żelaza, witamin i energii!

Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczą

Składniki na 1 porcję:

1/2 dużego pieczonego buraka lub 1 mały

1/2 pomarańczy

1 garść liści szpinaku

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki płatków kokosowych

Sos:

1/3 szklanki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1. Buraka obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem lub widelcem czy burak jest miękki. Orzeszki piniowe prażymy na patelni kilka minut.

2. Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu. Upieczonego buraka i pomarańczę kroimy w plastry i układamy na szpinaku. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami oraz płatkami kokosowymi.

3. Ocet balsamiczny z miodem podgrzewamy do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Przestudzonym sosem polewamy sałatkę.


Dodaj komentarz