Sałatka z wędzonym tofu


Miałam ogromną chęć na tofu! Ale tofu w nowej, nieodkrytej jeszcze wersji. No i jest! Sałatka z grillowanym, wędzonym tofu i dynią, a wszystko polane balsamicznym dressingiem. Uwaga! Z talerza znika błyskawicznie :)

sałatka z wędzonym tofusałatka z wędzonym tofu

Składniki na 1 porcję:

kilka listków ulubionej sałaty (tutaj masłowa)

90 g wędzonego tofu (1/2 kostki)

mały kawałek dyni

1 kiszony ogórek

1/2 pęczka natki pietruszki

garść nasion słonecznika

szczypta czarnego sezamu

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki harissy w proszku (można zastąpić mniejszą ilością chili)

przyprawa do sałatek w młynku

2 łyżki oliwy

sól

Dressing:

1 łyżeczka octu balsamicznego

3 łyżeczki oliwy

1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w dużą kostkę i smażymy przez około 2 minuty na oliwie doprawiając solą, słodką papryką i harrisą. Następnie patelnię nakrywamy przykrywką i tak smażymy przez kolejne 2 minuty. Dynia musi być lekko twarda.

2. Tofu kroimy na plastry i skrapiamy sosem sojowym każdą stronę, marynujemy kilka minut. Zamarynowane tofu grillujemy na patelni.

3. Na liściach sałaty układamy usmażoną dynię, pokrojonego kiszonego ogórka, grillowane tofu. Całość posypujemy nasionami słonecznika i ziarnami sezamu oraz posiekaną natką pietruszki. Opruszamy przyprawą do sałatek w młynku.

4. Składniki na dressing łączymy razem i polewamy sałatkę.

Dodaj komentarz