Słodka zupa dyniowa z polentą


Zupa dyniowa z mlekiem to smak mojego dzieciństwa. Pierwszy raz ugotowała mi ją babcia, potem gotowała ją mama, a od lat przygotowuję tę zupę sama. Dzisiaj w nieco innej wersji, bo zamiast lanych klusek pokrojna w kostkę polenta. Palce lizać.

słodka zupa dyniowa z polentą

Składniki na 2-3 porcje:

średni kawałek dyni

woda

1/2 litra mleka

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

2 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Kaszę kukurydzianą gotujemy w wodzie (proporcja 1:2). Gdy kasza wchłonie wodę i będzie sucha przekładamy ją do głębokiego talerza, rozsmarowujemy na dnie i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Dynię kroimy w dużą kostkę i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy dynia zmięknie odcedzamy ją, rozdrabniamy widelcem lub blenderem i dodajemy mleko oraz cukier. Podgrzewamy.

3. Polentę kroimy w  dużą kostkę. Do miseczek nakładamy kilka kostek polenty i zalewamy zupą.


Dodaj komentarz