Tagliatelle z boczniakami


Szybkie obiady to moja specjalność! Kolorowo, pysznie i aromatycznie!

tagliatelle z boczniakami

 

Składniki na porcję dla dwóch osób:

4 gniazda makaronu tagliatelle z pszenicy durum

1/2 cebuli

250 g boczniaków

6-8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

szczypta papryki słodkiej mielonej

szczypta chili

sól, pieprz

kilka listków bazylii

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oliwie doprawiając solą. Boczniaki myjemy, odcinamy grube i twarde nóżki, a pozostałą część kroimy w paski. Suszone pomidory kroimy na kilka części.

2. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone boczniaki. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania wody z boczniaków. Następnie dodajemy suszone pomidory i ugotowany makaron. Całość mieszamy i podajemy z listkami świeżej bazylii.


Dodaj komentarz