Szybkie obiady to moja specjalność! Kolorowo, pysznie i aromatycznie!
Składniki na porcję dla dwóch osób:
4 gniazda makaronu tagliatelle z pszenicy durum
1/2 cebuli
250 g boczniaków
6-8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta chili
sól, pieprz
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oliwie doprawiając solą. Boczniaki myjemy, odcinamy grube i twarde nóżki, a pozostałą część kroimy w paski. Suszone pomidory kroimy na kilka części.
2. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone boczniaki. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania wody z boczniaków. Następnie dodajemy suszone pomidory i ugotowany makaron. Całość mieszamy i podajemy z listkami świeżej bazylii.