Tłusty czwartek inaczej- wegańskie racuchy dyniowe


Od kilku lat nie jadam pączków w tłusty czwartek i jest mi z tym bardzo dobrze. Właściwie jedyne pączki jakie w tym czasie jadłam to były pieczone pączki, którymi częstowała mnie Domi.

Tradycyjne, smażone pączki w ogóle nie wchodzą w grę. :) A ponieważ podjęta próba pieczonych, zdrowszych niż te z białej mąki zakończyła się fiaskiem moja propozycja na dziś to wegańskie racuszki z dynią podane z domowym, wiśniowym dżemem!

wegańskie racuchy dyniowe

Składniki na 14 małych racuszków:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam 3 zboża Lubelli)

1 szklanka ciepłej wody

15 g drożdży

1/3 szklanki dyniowego puree (można zastąpić rozgniecionym bananem lub startym jabłkiem)

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka oleju

Do dekoracji: cukier puder, dżem

Przygotowanie:

1. Drożdże zalewamy połową ciepłej wody, dodajemy mąkę, dyniowe puree, cukier, olej i mieszamy. Następnie dodajemy resztę wody zwracając uwagę na konsystencje ciasta. Powinno być dosyć rzadkie. Jeśli mamy „bardziej mokre” puree dodajemy mniejszą ilość wody.

2. Racuszki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Podajemy posypane cukrem pudrem i ulubionym dżemem czy konfiturą.


Dodaj komentarz