Tofu smażone w słodkim sosie tajskim


To jedna z pierwszych wersji tofu jakie jadłam i bardzo przypadła mi do gustu. W smaku przypomina chińskiego kurczaka w cieście. Wiem, że słodki sos tajski to dużo cukru, ale trochę kulinarnej rozpusty każdemu się należy :)

tofu w sosie tajskim

Składniki na 2 porcje:

180 g naturalnego tofu

4 łyżki słodkiego sosu tajskiego

szczypta chili

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju ryżowego

garść kiełków fasoli mung z puszki

opakowanie makaronu z tapioki ( można użyć makaronu mie lub każdego innego)

do dekoracji ziarna czarnego sezamu

Surówka z kapusty: 

mały kawałek kapusty

1 marchewka

garść kiełków fasoli mung z puszki

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka oleju ryżowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy z każdej strony w mące kukurydzianej. Smażymy na oleju  na złoty kolor. Dodajemy sos tajski i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Dorzucamy kiełki i doprawiamy chili.

2. Makaron z tapioki przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Kapustę szatkujemy, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kiełki fasoli mung, olej i doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Możemy posypać natką pietruszki.

3. Na makaron nakładamy smażone tofu. Podajemy z surówką.

Komentarz: Jeśli wolicie mniej kwaśną wersję surówki dressing można przygotować w stosunku 1:3 (sok z limonki- olej). Do przygotowania dania można także użyć sosu słodko- pikantnego wtedy dodawanie chili będzie zbędne.


Dodaj komentarz