Wegańskie bulgurowe burgery podane na dwa sposoby


Dzisiaj w roli głównej bulgur- moja ulubiona kasza. Czym właściwie jest bulgur? To jeden z najbardziej popularnych składników kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. Występuje w kilku rozmiarach – od bardzo drobnych ziarenek po grubsze. Otrzymuje się ją z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy.
Spośród innych kasz bulgur, wyróżnia się największą zawartością błonnika, jest również doskonałym (zdrowszym) zamiennikiem brązowego ryżu. Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Jest godnym sprzymierzeńcem dla osób dbających o linię oraz dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru i daje uczucie sytości na długo.
Bulgur jest bogaty w witaminy grupy B, kwas foliowy, a także magnez, żelazo i fosfor oraz chrom, który jest odpowiedzialny za apetyt na słodycze.

A więc samo zdrowie! Przedstawiam przepis na bulgurowe burgery serwowane na dwa sposoby i oba pyszne!

Składniki na 5 dużych burgerów:

1/2 szklanki razowego bulguru

1 średnia marchewka

mały kawałek korzenia selera

1 mała cebula

ząbek czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chili

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Bulgur gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie doprawiając solą. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Do miski wrzucamy bulgur, starte warzywa i zeszkloną cebulkę. Dodajemy przetarty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką i ostrą papryką. Jesli masa jest zbyt mokra można dodać łyżkę mielonego siemienia lnianego by ją zagęścić.

3. Formujemy burgery i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. W połowie czasu przewracamy je na drugą stronę.

Gotowe burgery możemy podać w tradycyjnej wersji obiadowej np. z pieczonymi batatami, smażonym z czosnkiem jarmużem i sosem jogurtowym

 wegańskie burgery z bulguru

lub zapakować w pyszną ciabattę (wybrałam taką z dodatkiem oliwek), dodać dwa plastry pomidora, roszponkę, sos jogurtowy i kiełki rzodkiewki i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

wegańskie burgery z bulguru

Komentarz: sos jogurtowy oczywiście nie jest wegański, ale łatwo można go zastąpić np. takim na bazie tahiny.


Dodaj komentarz