Buraczane tortille z sosem żurawinowo-chrzanowym


Chrzan to dodatek, który zawsze znajdziecie na wielkanocnym stole. Jako dziecko posmakowałam chrzanu i myślałam, że oczy wyjdą mi na wierzch. Od tamtej pory unikałam go jak ognia. Ale chyba nadszedł czas się przełamać i oswoić z tym białym korzeniem. Ten ze słoiczka nie jest tak ostry jak korzeń wykopany z ogródka i starty na tarce, a połączony ze słodką żurawiną i jogurtem naturalnym bardzo zjadliwy! Buraczane tortille z jego dodatkiem to smak, który jest wart poznania!

buraczane tortille z sosem żurawinowo- chrzanowym

Składniki na około 7 tortilli:

300 g mąki orkiszowej

130 ml wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

20 ml soku z buraka lub koncentratu barszczu

liście ulubionej sałaty

1 awokado

2 camemberty

1 cukinia

2 łyżki oliwy o smaku peperoncino i czosnku lub 2 łyżki oliwy +1 ząbek czosnku + szczypta chili

2 buraki

garść pestek dyni

Sos:

4 łyżki żurawiny ze słoiczka lub 2 garści suszonej

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki tartego chrzanu

Przygotowanie:

1. Buraki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 15- 20 minut. Muszą być jędrne w środku.

2. Mąkę łączymy z solą, olejem, sokiem z buraka i wodą. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ciasto na małe lub większe kule, w zależności od tego jak dużą patelnią dysponujecie i jakiej wielkości chcecie uzyskać tortille.  Każdą z porcji ciasta rozwałkowujemy na około 1-2 milimetrowe placki. Blat i każdą z kul  należy wcześniej posypać mąką  by ułatwić rozwałkowywanie. Placki smażymy na suchej patelni z każdej strony tak długo aż na powierzchni zaczną pojawiać się wybrzuszenia. Gotowe placki przekładamy na talerz i przykrywamy zwilżoną ściereczką by nie wyschły.

3. Z cukinii wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją w podłużne paski i marynujemy w ostrej oliwie lub przygotowujemy samodzielnie marynatę z czosnku, oliwy i chili. Tak przygotowaną cukinię grillujemy lub podsmażamy. Awokado obieramy i kroimy w podłużne paski. Camemberta kroimy w plastry.

4. Na tortille kładziemy liście sałaty, plastry pieczonych buraków, plastry sera, grillowaną cukinię i awokado. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy nim tortille. Posypujemy pestkami dyni i zawijamy.

Komentarz: jeśli użyjecie suszonej żurawiny musicie ją wcześniej namoczyć i zblendować z dodatkiem wody, w której się moczyła. Przepis podstawowy na domowe tortille to 300 g mąki, 150 ml wody 1 łyżeczka soli i 1 łyżka oleju. Można go dowolnie modyfikować np. gdy dodacie do ciasta odrobinę rozdrobnionego szpinaku wyjdą zielone. Tortille można też przed nałożeniem sałaty posmarować majonezem to bardziej rozpustna wersja :) Gotowe tortille owińcie papierem śniadaniowym lub folią aluminiową to ułatwi ich spożywanie.  Buraki możecie także piec w folii aluminiowej będą bardziej mokre. Do tortilli wolałam jednak użyć ich bardziej suchej i chrupiącej wersji.


Dodaj komentarz