Galaretka z mango i papai z limonkową polewą


Robiąc zakupy w chyba najbardziej popularnym polskim markecie pani kasjerka biorąc do ręki zarówno owoc mango jak i papai pytała się mnie co to takiego? Bardzo przepraszała za to, że nie wie co to jest, ale twierdziła, że po prostu tego nie kupuje, bo nie używa. Postanowiłam więc zgłębić wartości odżywcze tych egzotycznych, bardzo przeze mnie lubianych owoców. Wcześniej w ogóle się nad tym nie zastanawiałam, bo sam smak był dla mnie zachętą do ich spożywania. Po małym researchu stwierdzam, że pani kasjerka dużo traci nie jedząc takich owoców. Sprawdźcie sami dlaczego!

Mango

Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”. Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV. Ze względu na właściwości odżywcze polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów.

Właściwości zdrowotne mango:

- jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy

- zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu

- obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek

- jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)

- dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych

- spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy)

- jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi)

- kwiaty mango są stosowane w leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych

- peeling z mango ma wysokie właściwości przeciwzapalne

- kora mangowca działa przeciwbólowo w przypadku reumatyzmu

- pulpa z surowego owocu posiada właściwości chłodzące, stosowany jest w przypadku przegrzania organizmu

- masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, opóźnia procesy starzenia się skóry.

Link do strony znajdziecie tu.

Papaja

Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Wielu ekspertów, takich jak dr Lytton-Bernard, twierdzi, że właśnie temu enzymowi papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się. Teoria ta jest łatwa do wyjaśnienia – jeżeli lepiej trawimy łatwiej dostępne są dla naszego organizmu wszystkie składniki .

Ochrona przed rakiem
Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, co hamuje wzrost guzów.
Ponadto wyższość papai nad innymi owocami w kwestii ochrony przed nowotworami dostrzeżemy w badaniach przedstawionych w International Journal of Food Science and Nutrition. Naukowcy przebadali 14 roślin pod względem ich zdolności do zahamowania wzrostu komórki raka piersi. Obejmowały one min.: awokado, mango, kaktusa amerykańskiego, ananasa, winogrona, pomidory i papaję. Okazało się, że tylko papaja miała znaczący wpływ na zatrzymanie rozwoju komórek raka piersi.

Dlaczego warto jeść papaję?
Owoce te warto wybierać nie tylko ze względu jej właściwości wspomagające trawienie i chroniące przed rakiem:

  • Papaja zawiera argininę, który jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność
  • Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji
  • Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E orazkarotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny
  • Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi
  • Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Link do strony znajdziecie tu.

galaretka z mango i papai z limonkowym sosem

galaretka z mango i papai z limonkowym sosem

Składniki na 2 porcje:

1 mango

1 papaja

2 limonki

100 g jogurtu greckiego

2-3 łyżeczki agar- agar (w zależności od wielkości owoców)

1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

1. Mango i papaję obieramy, miąższ kroimy na kawałki, a następnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy. Tak przygotowaną owocową masę przekładamy do salaterek i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odstawiamy do lodówki by galaretka stężała.

2. Limonki należy sparzyć gorącą wodą, a następnie zetrzeć na tarce ich skórkę. Wyciskamy sok z obydwu limonek, dodajemy do jogurtu i osładzamy syropem z agawy. Podajemy ze stężałą galaretką posypując deser otartą, limonkową skórką.


Dodaj komentarz