Gruszkowo- wiśniowy ryżnik


Pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną, a ulubionymi deserami są wszelkiego typu puddingi i galaretki. Z ciast najbardziej lubię serniki, koniecznie te bez spodu. Mogą być pieczone, ale najlepiej żeby były na zimno! Miałam przygotować sernik z kaszy jaglanej, ale stwierdziłam, że takich przepisów jest już wiele na innych blogach. Wymyśliłam więc sernik z ryżu. Moja przyjaciółka Dona, gdy usłyszała jakie mam zamiary powiedziała, że sernik bez sera to nie sernik i że jeśli z ryżu to ryżnik! No i tak powstał wiśniowo- gruszkowy ryżnik na domowym mleku owsianym. Jest pyszny!

sernik z ryżu

Składniki na małą tortownicę lub kwadratową blachę:

300 g ryżu basmati (3 woreczki)

3 gruszki

450 g mrożonych wypestkowanych wiśni

500 ml domowego mleka owsianego (przepis tutaj ) lub innego mleka roślinnego

10 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią!)

6 łyżeczek agaru

5 łyżek brązowego cukru lub ksylitolu

90 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (można ją dosłodzić ksylitolem)

Przygotowanie:

Ryż gotujemy około 10 minut w nieosolonej wodzie. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Mleko owsiane zagotowujemy z cukrem waniliowym i 4 łyżkami brązowego cukru. Powinno zmienić swoją konsystencję na kleistą. Dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minut. Kleik dodajemy do ryżu i blendujemy do połączenia składników. Masę ryżową dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy 1,5 szklanki zamrożonych wiśni, do drugiej pieczone gruszki. Obie blendujemy na gładką masę. Na blaszkę lub tortownicę wykładamy masę gruszkową, wygładzamy, następnie nakładamy masę wiśniową. Resztę mrożonych wiśni przecinamy na pół i układamy na wierzchu. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Ryżnik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.


Dodaj komentarz