Gryczane placuszki z pastą z jajek i pieczonej papryki


Na wielkanocnym stole najbardziej lubię takie przekąski , które można zjeść na raz. W moim domu raczej nie jada się w święta obiadu, ale jest mnóstwo dań na zimno i na ciepło, które można sobie skubnąć ze stołu, gdy się zgłodnieje :) Taka przekąska wydała mi się idealna na tę okazję. Chrupiące gryczane placuszki z pastą jajeczną z dodatkiem pieczonej papryki będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole!

placuszki gryczane z pastą z jajek i pieczonej papryki

Składniki na około 13 placuszków:

2 woreczki kaszy gryczanej

2 jaja

2 gałązki koperku

3 łyżki drobno potartego żółtego sera

1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub siemienia lnianego

pieprz

sól

Pasta:

4 jaja ugotowane na twardo

1/2 czerwonej papryki

1 łyżka majonezu

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy w bulionie lub osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Dodajemy jaja, dwie posiekane gałązki koperku, ser, mąkę lub siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem. Placuszki smażymy na suchej, teflonowej patelni z każdej strony lub pieczemy w piekarniku.

2. Paprykę pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Następnie obieramy ją ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Jajka siekamy drobno, dodajemy paprykę, majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na placuszkach i ozdabiamy koperkiem.


2 comments

Dodaj komentarz