Jaglane placuszki z musem mango


Na dobry początek dnia i weekendu proponuję placuszki jaglane z musem mango. Placuszki można podawać z każdym innym musem owocowym czy konfiturą, ja wybrałam swoje ulubione mango.

Gotowe placuszki pakuję w pudełeczko i zabieram do Lublina! Miłego weekendu :)

placuszki jaglane z musem mangojaglane placuszki z musem mango

Składniki na około 25 placuszków:

200 g kaszy jaglanej

1 szklanka mąki owsianej (lub jakiejkolwiek innej)

1 jajko

2 łyżki syropu z agawy

olej do smażenia

2 owoce mango

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy. Do ugotowanej kaszy dodajemy mąkę, jajko i syrop z agawy.  Składniki dokładnie łączymy łyżką. Blat posypujemy odrobiną mąki, wykładamy ciasto, mąką posypujemy także wierzch ciasta  i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż się zarumienią. Placuszki odsączamy z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem.

2. Owoce mango obieramy ze skórki, wycinamy miąższ znajdujący się wokół pestki i blendujemy go na gładką masę. Podajemy do placuszków.


One comment

Dodaj komentarz