Jarzynowe kaszotto


Ach co to był za weekend… Żałuję, że tak szybko się skończył, ale mój żołądek bardzo się  z tego cieszy. Monotonne i ciężkie cateringowe jedzenie dało mi się we znaki. W ramach detoksu :) dziś na obiad przyrządziłam jarzynowe kaszotto, a teraz biegnę dostarczyć sobie jeszcze więcej endorfin- sezon rowerowy uważam za otwarty!

jarzynowe kaszotto

Składniki na 4 porcje:

1 kalarepa

1 duża marchewka (lub 2 małe)

30 dag drobnej brukselki

1 mała brukiew (opcjonalnie)

1 pęczek koperku

1 szklanka bulguru

1 bulionowa kostka warzywna

2 szklanki wrzątku

szczypta kuminu

1/2 łyżeczki tymianku

2 łyżki oliwy

pieprz

sól

Przygotowanie: 

1. Brukselkę i brukiew gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie smażymy w głębokiej patelni na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i kuminu.

2. Gdy marchew i kalarepa zmiękną dodajemy bulgur. Kostkę warzywną rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku (można oczywiście użyć domowego bulionu) i zalewamy bulgur z warzywami. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż bulgur wchłonie wodę. Brukselkę i brukiew odcedzamy. Ugotowaną brukiew kroimy na kawałki i dodajemy do bulguru razem z brukselką. Na koniec dodajemy posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.


One comment

Dodaj komentarz