Kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Ciecierzyca w mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań. Na pewno poznacie jeszcze wiele z nich. Kotlety z ciecierzycy pojawią się tu jeszcze nie raz. Wystarczy zmienić dodatki dodać lub nie jajko i otrzymujemy zupełnie inną konsystencję i smak.  Dzisiejsza wersja z suszonymi pomidorami i bazylią. W stu procentach wegańska. Kotlety są delikatne, kruche, ale bardzo sycące.

kotlety z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki na 4 duże kotlety:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 1/2 cebuli

6 suszonych pomidorów w oliwie

1 duży ząbek czosnku

1,5 łyżeczki suszonej bazylii

olej/oliwa do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju/oliwie. Ciecierzycę blendujemy z bazylią, usmażoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki. Pieczemy ok. 15- 20 minut w 180 stopniach.

Komentarz: najlepiej smakują prosto z piekarnika z dodatkiem jogurtowego sosu i sałatą!


Dodaj komentarz