Muffinki z czerwonego ryżu i quinoa


Dziś upiekłam nietypowe muffinki! Bez zmartwień o to czy wyrosną! :) Idealna przekąska na spotkania towarzyskie. W połączeniu z sosem barbecue po prostu przepyszne!

muffinki z czerwonego ryżu i quinoa

muffinki z czerwonego ryżu i quinoa

Składniki na 10 muffinek:

3/4 szklanki czerwonego ryżu

1/4 szklanki czarnej quinoa

1 średni por

100 g żółtego sera

2 jajka

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1/3 łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Ryż i komosę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Por kroimy drobno i smażymy na oliwie z dodatkiem soli.

2. Do ugotowanego ryżu i komosy dodajemy podsmażony por, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starty lub drobno pokrojony żółty ser, paprykę słodką i chili. Smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajka, dokładnie mieszamy i gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (piekłam w foremkach silikonowych). Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Komentarz: do muffinek można dodać wędzoną paprykę (1/2 łyżeczki), wtedy wyczuwalny będzie wędzonkowy posmak, na który nabierze się nie jeden mięsożerca ;)


Dodaj komentarz