Orzechowo- miodowy kalafior i chutney z ananasa


Czasami nie mam ochoty na przyrządzanie  kilkuskładnikowego obiadu, wtedy najczęściej przygotowuję sobie pieczone warzywa z ciekawym sosem czy dipem. Taka przekąska na ciepło z powodzeniem zastąpi obiad. Słodki, chrupiący kalafior maczany w słodko- kwaśnym chutney z ananasa- palce lizać!

orzechowo-miodowy kalafior i chutney z ananasa

Składniki:

1 mały kalafior

2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy/oleju

2 łyżki soku z cytryny

sól

Chutney:

1/2 średniego ananasa

80 g koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki pasty harrisy

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

kilka kropli soku z cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Masło orzechowe, miód, sok z cytryny i oliwę łączymy ze sobą, wszystko doprawiamy solą, a następnie obtaczamy w tej glazurze różyczki kalafiora. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Dodatkowo podprażyłam już upieczony kalafior na patelni, by był bardziej „suchy”.

2. Ananasa obieramy, wykrajamy włóknisty środek, a resztę owocu kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ananasa z dodatkiem słodkiej papryki, harrisy, soku z cytryny, czosnku i octu jabłkowego. Jak ananas lekko zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Smażymy kilka minut, a następnie lekko blendujemy sos tak by nadal wyczuwalne były duże kawałki ananasa. Podajemy z pieczonym kalafiorem.


One comment

Dodaj komentarz