Porowe gołąbki z kokosowym curry


Przygotowania do Wielkanocy trwają! Już niedługo pierwsze przepisy na te kolorowe, wiosenne święta. A tymczasem trzeba coś jeść! :) Lubicie polską kuchnię? Co lubicie najbardziej? Ja uwielbiam gołąbki! Gołąbki w kapuście są jednak dość ciężkim daniem. A wiosną lubimy przecież czuć się lżej, większość z nas zaczyna też wtedy dietę. :)  Na szczęście tradycyjne dania możemy zrobić w ciekawszych i lżejszych wersjach. Ciężką kapustę w gołąbkach zamieniłam na lekkiego pora, a sos pomidorowy na kokosowe curry. Spróbujecie?

porowe gołąbki w kokosowym curry

Składniki na 12 małych gołąbków:

1 bardzo duży i gruby por

3/4 szklanki granulatu sojowego

1/2 cebuli

1 woreczek ryżu

1 jajko

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

1-2 ziela angielskie

1 łyżeczka oregano (lub majeranku)

1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry

szczypta kurkumy

oliwa do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Por myjemy, odcinamy zieloną część, a białą przekrajamy na pół. Każdą z części nacinamy wzdłuż, tak by móc zdjąć pojedyncze warstwy. Do gołąbków używamy tylko tych zewnętrznych, dużych warstw pora. Przygotowane wcześniej warstwy pora wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy około 1-2 minuty. Liście nie mogą być zbyt miękkie, bo będą pękać przy zawijaniu.

2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Granulat sojowy gotujemy w wodzie z 2 łyżkami sosu sojowego, liściem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Ugotowany ryż mieszamy z granulatem sojowym, zeszkloną cebulą i doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oregano, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy jajko. Gotowy farsz nakładamy na obgotowane liście pora i zawijamy. Jeśli boimy sie, że farsz wydostanie się z gołąbków możemy spiąć je wykałaczką. Tak przygotowane gołąbki smażymy na oliwie z dwóch stron, aż jajko zwiąże farsz znajdujący się w środku.

3. Zieloną część pora oraz środki, które pozostały po obieraniu pora z warstw liści kroimy drobno, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i kurkumę. Podajemy z gołąbkami i ryżem.


One comment

Dodaj komentarz