Potrawka z jarmużem


Okropna pogoda! Zimno, mokro… brrrr… W taką pogodę mam ochotę nie wychodzić spod kołdry. Mogłabym cały dzień siedzieć opatulona kocem i czytać, oglądać filmy czy szukać kulinarnych inspiracji w sieci. Oczywiście konieczne jest też wtedy podjadanie! Najlepiej smakują mi wtedy słodkie, mleczne koktajle albo lody! :) Na szczęście jest jeszcze głos zdrowego rozsądku, który przywołuje mnie do porządku! A więc dziś rozgrzewająca, pikantna potrawka z ryżu z jarmużem, fasolką szparagową i papryką. Harrisa wyraźnie dodaje pikanterii, jarmuż to sama łagodność, a ryż basmati jako podstawa dania urzeka aromatem!

Potrawka z jarmużem

Składniki na 2 porcje:

1 woreczek ryżu basmati

1/3 czerwonej papryki

100 g mrożonej fasolki szparagowej

100 g jarmużu

1 cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka ziaren słonecznika

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pasty harrisy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

olej do smażenia

sól

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jarmuż gotujemy około 10 minut, nie wylewamy wody z gotowania! Cebulę obieramy i siekamy drobno, paprykę kroimy w cienkie paski.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula i papryka zmiękną, a następnie podlewamy wszystko wodą z gotowania jarmużu. Dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, słodką paprykę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz harrisę. Gotujemy do momentu aż fasolka będzie gotowa i woda odparuje. Dodajemy jarmuż i ryż. Smażymy kilka minut. Dorzucamy pestki dyni i ziarna słonecznika. Mieszamy. Doprawiamy solą.


One comment

Dodaj komentarz