Sałatka z kuskusem i natką marchewki


Jak wielka była moja radość, gdy ujrzałam dziś na rynku młodą marchewkę! To już na pewno wiosna! Wiedzieliście, że natka marchewki ma o wiele więcej składników odżywczych niż jej korzeń? Dlaczego więc najczęściej ją wyrzucamy? Natka marchewki nie jest tak smaczna i aromatyczna jak natka pietruszki, ale w tej sałatce smakuje ciekawie.

sałatka z kuskusem i natką marchewki

sałatka z kuskusem i natką marchewki

Składniki na 1 porcję:

1/4 szklanki kuskusu

listki z natki 2 marchewek

1 kiszony ogórek

1 szalotka

1/4 czerwonej papryki

garść orzeszków sojowych

garść kiełków groszku

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 warzywnej kostki bulionowej

2 łyżki oleju lub oliwy

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Do kuskusu dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i zalewamy go wrzątkiem tak, by nad nim znajdowało się około pół centymetra wody. Odstawiamy na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Listki z natki marchewki i szalotkę siekamy, ale natkę niezbyt drobno, szalotkę drobno. Ogórka kroimy w plastry. Do miseczki z kuskusem dodajemy natkę marchewki, ogórka i szalotkę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i wykładamy na talerz.

2. Paprykę kroimy w paski i smażymy na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, soli i pieprzu. Usmażoną paprykę nakładamy na kuskus. Na wierzchu kładziemy garść kiełków groszku i posypujemy orzeszkami sojowymi.

Komentarz: całość można skropić ulubionym olejem bądź oliwą, ale nie jest to konieczne.


One comment

Odpowiedz na „KasiaAnuluj pisanie odpowiedzi