Tatar warzywny na pieczonych ziemniakach


Czy jest coś bardziej mięsnego niż tatar? Surowe mięso i surowe jajko trochę mnie zawsze przerażało. Myślałam nad ciekawą wegetariańską wersją tego dania. Chciałam żeby mój tatar był kolorowy, oryginalny i smaczny. Ten jest bardzo kolorowy, lekko pikantny, a  pieczone ziemniaczane plastry z dodatkiem czosnku świetnie kontrastują ze świeżymi warzywami. Czy jest smaczny sprawdźcie sami!

tatar warzywny

Składniki na 2 porcje:

2 ziemniaki

2 łyżki oleju/oliwy

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 czerwonej cebuli

1/2 czerwonej papryki

1/2 awokado

1/2 cukinii

szczypta chili

szczypta mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki sosu sojowego

1/2 łyżeczki octu jabłkowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry, jak na chipsy (u mnie ze skórką). Ziemniaczane plastry oblewamy oliwą lub olejem, doprawiamy granulowanym czosnkiem i solą. Następnie przekładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 10 minut (200 stopni). Muszą się zarumienić, ale nie mogą sie spalić! Czas pieczenia zależy też od grubości waszych plastrów.

2. Cebulę, paprykę i cukinię ( bez gniazd nasiennych) kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Awokado również kroimy w drobną kostkę i dodajemy na samym końcu. Całość delikatnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

3. Jeśli nie posiadacie żadnej foremki, która ułatwi Wam formowanie tatara to odetnijcie dno od kubeczka po  jogurcie i forma gotowa! Na samym dnie układamy upieczone plastry ziemniaków lekko je do siebie dociskając, a następnie nakładamy posiekane warzywa. Podajemy z ulubioną sałatą od razu po przygotowaniu.


Dodaj komentarz