Trufle z ciecierzycy


Czy da się żyć bez słodyczy? Myślę, że większość kobiet powie, że nie! :) Są takie chwile, gdy po prostu trzeba sięgnąć po coś słodkiego. Tylko co wtedy wybrać? Sklepy spożywcze i cukiernie przepełnione są słodkimi rarytasami, ale w większości to bomby kaloryczne naszpikowane chemią. Co powiece więc na zdrowe, domowe trufle z ciecierzycy? Warto spróbować!

trufle z ciecierzycy

Składniki na około 26 trufli:

1 szklanka ciecierzycy

10 suszonych daktyli

5 suszonych śliwek

1 łyżka kakao

3 łyżki syropu z agawy

Do obtoczenia:

30 g dowolnej czekolady

4-5 łyżek wiórków kokosowych

2-3 łyżki karobu

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano gotujemy około 1-1,5 godziny, aż zmięknie. Daktyle i śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.

2. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z daktylami i śliwkami. Do masy dodajemy syrop z agawy i kakao. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dolać odrobinę wody  z moczenia owoców, ale stopniowo, by masa nie była zbyt mokra.

3. Z gładkiej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością wody, a następnie zanurzamy w niej te trufle, które będziemy obtaczać wiórkami kokosowymi. Pozostałe trufle obtaczamy w karobie (jeśli trufle są suche i karob się nie przykleja można je bardzo delikatnie zwilżyć wodą z moczenia daktyli).

Przechowywać w lodówce.


One comment

Dodaj komentarz