Ziemniaki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami


Postanowiłam, że na blogu będzie więcej prostych dań z łatwo dostępnych produktów. Dzisiaj chciałam Wam przedstwić poznańską pyrę z gzikiem! Oczywiście w nieco innej wersji niż ta tradycyjna, ale jakże smacznej i aromatycznej.

Ziemniak to bardzo zdrowe warzywo, choć tak się go wszyscy wystrzegają! Ziemniaki zawierają  witaminę C, ale także witaminy A, E, B1, B2, B3 i B6. Ze składników mineralnych w ziemniakach obecne są spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
Osobiście nie przepadam za tradycyjnymi gotowanymi ziemniakami podawanymi  do kotleta, ale za to uwielbiam ziemniaki pieczone. Przygotowując dzisiejsze danie najpierw podgotowałam ziemniaki, następnie nafaszerowałam je serem z suszonymi pomidorami, a na końcu zapiekłam. Jako dodatek proponuję dip z suszonych pomidorów. Palce lizać!

Ziemniaki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:

3 ziemniaki

240 g sera wiedeńskiego typu ricotta (1 opakowanie)

6-7 suszonych pomidorów w oliwie

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

pieprz

sól

Dip z suszonych pomidorów:

5 suszonych pomidorów w oliwie

100 g jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1. Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie przekrajamy wzdłuż na pół i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż lekko zmiękną.

2. Suszone pomidory kroimy drobno, natkę pietruszki siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko łączymy z ricottą, dodajemy oliwę z pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wydrążamy lekko łyżką do melona i nakładamy farsz. Zapiekamy przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

3. W celu przygotowania dipu blenderujemy ze sobą wszystkie składniki. Podajemy do ziemniaków.


Dodaj komentarz