Zupa cebulowa z wędzonym tofu


Wolna sobota… ale niestety deszczowa aura popsuła mi plany. Co więc robić w taki dzień? Polecam nadrobić książkowe i prasowe zaległości, obejrzeć dobry film i zjeść rozgrzewającą zupę cebulową z wędzonym tofu!

zupa cebulowa z wędzonym tofu

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego

2 duże białe cebule

2 duże czerwone cebule

2 duże ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 kostki wędzonego tofu

3 łyżki oliwy

sól

kiełki do dekoracji

Marynata do tofu:

1 ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego

szczypta tymianku

Przygotowanie: 

1. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli.

2. Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy do niego podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę sosu sojowego i tymianek. Gotujemy aż cebula będzie miękka. Całość można lekko zblendować.

3. Tofu zalewamy marynatą przygotowaną z czosnku, sosu sojowego i tymianku. Odstawimay na kilkanaście minut. Następnie smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę podajemy ze smażonym tofu. Przed podaniem ozdabiamy kiełkami.


This entry was posted in zupy.

Dodaj komentarz