Buraczana galaretka z bananem


Znów buraki, ale tym razem na deser! Osobiście uważam, że buraków nigdy dość, szczególnie w diecie wegetariańskiej! Aktualnie w sezonie botwinkowym jadam je prawie codziennie. Ale w końcu przez to się rozumie sezonowość w kuchni.

Galaretka buraczana z bananem to deser raczej dla odważnych :) Albo dla miłośników soku z buraka. Szybki w przygotowaniu, efektowny w wyglądzie. Smak szczególny, kto ma odwagę niech spróbuje :)

buraczana galaretka z bananem

Składniki na 2 porcje:

250 ml soku z buraka

sok z 1/2 limonki

1/2 łyżeczki agaru

2 łyżki ksylitolu

1 banan

Przygotowanie:

Banana obrać, pokroić i podzielić na 2 salaterki. Sok z buraka zagotować wraz z ksylitolem, następnie dodać agar i gotować jeszcze 1-2 minuty cały czas mieszając, następnie dodać sok z limonki i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie rozlać galaretkę do salaterek. Jak ostygnie wkładamy galaretki do lodówki. Podajemy na zimno.


Dodaj komentarz