Cannelloni z marchewką i młodą kapustą zapieczone w sosie z pieczonej papryki


Dzisiaj miałam dość intensywny dzień. Napięty terminarz sprawił, że na przygotowanie obiadu miałam naprawdę mało czasu, no i  wyjątkowo musiałam  też nakarmić moją mamę, która nie jest wege, co zawsze jest dla mnie wyzwaniem! Sos z pieczonej papryki miałam już wcześniej przygotowany w lodówce więc wystarczyło tylko podsmażyć warzywa, nadziać i zapiec makaron. Wyszło naprawdę nieźle.

Sos z pieczonej papryki to bardzo ciekawy dodatek do dań. Z poniższego przepisu wychodzi całkiem spora porcja, więc możecie śmiało wykorzystać go do dwóch obiadów.

cannelloni z młodą kapustą w sosie z pieczonej papryki

Składniki na 2 porcje:

7 rurek makaronu cannelloni

1/2 małej główki młodej kapusty

2 marchewki

1 puszka cieciorki

1/2 łyżeczki cząbru

olej do smażenia

pieprz

sól

Sos:

2 czerwone papryki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka mleka migdałowego (bądź innego)

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

szczypta chili

1 płaska łyżeczka cząbru

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Papryki przecinamy na pół, wycinamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-35 minut. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Smażymy na patelni  wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Upieczoną paprykę i usmażoną cebulę blendujemy na gładką masę, którą następnie gotujemy dodając szklankę mleka migdałowego i doprawiając cząbrem, solą i pieprzem. Jak część płynu wyparuje dodajemy płatki drożdżowe i gotujemy jeszcze 2 minuty.

2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy. Starte warzywa podsmażamy na patelni doprawiając cząbrem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy makaronowe rurki. I układamy je w naczyniu żaroodpornym. Cieciorkę odcedzamy i kładziemy na makaron. Całość zalewamy sosem z papryki (niekoniecznie całą porcją sosu) i pieczemy około 20- 25 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz