Carpaccio z kalarepy z karmelizowaną śliwką


Dzisiaj pogoda iście letnia.  Zawsze wydaje mi się, że jak świeci słońce to ludzie dookoła są szczęśliwsi. Już rano widziałam wygrzewające się w promieniach słońca starsze małżeństwo, gromadę kocurków, a po południu dołączyłam do ich grona także ja. W taki dzień preferuję lekkie przekąski i dużo ruchu, bo szkoda marnować czas na siedzenie w domu. Polecam więc na dziś carpaccio z kalarepy ze słodką karmelizowaną śliwką, jagodami goji, orzechami i aromatyczną melisą.

carpaccio z kalrepy z karmelizowaną śliwką

Składniki na 1 porcję:

1 kalarepa

1 łyżka jagód goji

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich/laskowych

3 suszone śliwki

kilka listków melisy

2 łyżeczki soku z limonki

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka oliwy/oleju

Przygotowanie:

Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Śliwki kroimy w paski i smażymy na patelni z dodatkiem cukru, soku z limonki i oliwy/oleju około 2 minut. Na plastrach kalarepy układamy jagody goji, dodajemy karmelizowane śliwki i całość posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy listkami melisy.


Dodaj komentarz