Faszerowane ogórki pod oscypkową pierzynką


Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie moja przybrana babcia Ola z Lublina, która jest kucharką. Trochę byłam zdziwiona, gdy powiedziała mi, żebym zapiekła świeże ogórki, ale miała rację! Są smaczne! W dodatku to całkiem efektowna przekąska. Do przepisu dodałam oscypka, który jeszcze bardziej podkręcił smak dania. Spróbujcie koniecznie! I koniecznie na ciepło! :)

Faszerowane ogórki zapiekane pod osypkową pierzynką

Składniki:

2 duże ogórki gruntowe

1 jajko ugotowane na twardo

1/2 pęczka koperku

1 oscypek

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ogórki przecinamy wzdłuż na pół. Łyżką do melona wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążony miąższ, koperek i jajko siekamy drobno. Posiekane składniki łączymy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Faszerujemy ogórki i posypujemy startym oscypkiem. Zapiekamy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Dodaj komentarz