Limonkowe mini-serniczki


Mama za nic w świecie nie chce „odsłodzić” swoich wielkanocnych wypieków, musiałam więc upiec sobie własne świąteczne rarytasy! Mini-serniczki wydały mi się idealne. Porcja na dosłownie dwa kęsy. Na pewno się nie przejecie, no chyba, że nie będziecie mogli się powstrzymać i zjecie wszystkie na raz! Są pyszne!

limonkowe mini-serniczki

limonkowe mini-serniczki

Składniki na 8 sztuk:

250 g zmielonego twarogu

2 limonki

1 jajo

1/2 szklanki mąki owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 i 1/2 łyżki stewii

2 łyżki brązowego cukru

20 g czekolady 90 %

odrobina mleka lub wody

Przygotowanie: 

1. Limonki zalewamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z limonek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2. Do twarogu dodajemy jajo, sok i skórkę z limonek, proszek do pieczenia, mąkę, stewię, cukier i budyń. Miksujemy na gładką masę. Gotową masę przelewamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok 20 -25 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odrobinę mleka lub wody i polewamy nią upieczone mini- serniczki.


Dodaj komentarz