Marynowane, młode ziemniaki i rabarbarowy sos barbecue


Rabarbar w wytrawnej wersji? Czemu nie! Majówkę czas zacząć, a wraz z nią grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu. Ale co na wegetariańskiego grilla? Oczywiście warzywa, wege burgery i wege kiełbaski. A do tego wszystkiego koniecznie sosy. Rabarbarowy sos barbecue na pewno zaskoczy Waszych znajomych . Słodko- kwaśny z nutą wędzonej papryki idealnie pasował do moich marynowanych młodych ziemniaczków. Takie ziemniaczki możecie upiec w piekarniku, na aluminiowej tacce na grillu lub zawinąć w folię i wrzucić do żaru. Pycha!

marynowane młode ziemniaki i rabarbarowy barbecue

Składniki:

1/2 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2  łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki chili

1 łyżeczka oregano

Rabarbarowy barbecue:

2 szklanki pokrojonego rabarbaru

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki wody

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

5 łyżek ksylitolu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

szczypta chili

olej do smażenia

świeżo mielony pieprz

ew. sól

listki oregano do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć pokroić na ćwiartki, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie upiec w piekarniku (200 stopni, 45 minut) co jakiś czas mieszając lub na grillu.

2. Cebulę siekamy i smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Jak zmięknie dodajemy rabarbar i dusimy. Dodajemy wodę, przecier pomidorowy, przyprawy i gotujemy aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Na koniec blendujemy sos na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.


Dodaj komentarz