Papryka faszerowana ryżem i porem


Faszerowana papryka to moje ulubione danie. W mojej kuchni występuje w wielu odsłonach, wszystko bowiem zależy od nadzienia. Uwielbiam paprykę faszerowaną ryżem, kuskusem, kaszą jaglaną czy bulgurem. Do tego odrobina warzyw, w tym zawsze podsmażana cebulka i przeważnie jogurtowy sos koperkowy. I niczego więcej do szczęścia nie trzeba :)

Tym razem postawiłam na prostotę. Ryż, czerwona cebula i por. Wyszło pysznie. A jak Wy oceniacie takie połączenie?

papryka faszerowana ryżem i porem

Składniki na 2 porcje:

2 czerwone papryki

1 por

1 czerwona cebula

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (można zastąpić żółtym serem)

1 woreczek ugotowanego ryżu basmati

1/3 łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Por kroimy i dodajemy do cebuli. Jak warzywa się zmiękną dodajemy do nich ugotowany ryż oraz przyprawy i płatki drożdżowe. Całość smażymy kilka minut. Papryki przecinamy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz