Pełnoziarniste paszteciki z jarmużem i serem capreggio


Pełnoziarniste paszteciki mogą być fajną przystawką, ciepłą przekąską czy dodatkiem zastępującym tradycyjne pieczywo np. do lekkiej sałatki. Lubię, gdy są „mocno” nadziane, ale jednocześnie lekkie. Tym razem do sera capreggio dodałam jarmuż i czerwoną cebulę. Znajome zachwalały więc chyba im smakowało :)

pełnoziarniste paszteciki z jarmużem i serem capreggio

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

25 g drożdży

ok. 1/2 szklanki wody

szczypta soli

2 łyżki oleju

farsz:

200 g jarmużu

1 opakowanie sera capreggio

1 duża czerwona cebula

1 ząbek czosnku

olej/oliwa do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto zagniatamy, nakrywamy miską lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.Jarmuż obieramy z grubych łodyg i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju aż zmięknie. Ser rozgniatamy widelcem dodajemy do niego ugotowany jarmuż, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy długi walec, a następnie go rozwałkowujemy. Na środku rozwałkowanego ciasta nakładamy farsz i przykrywamy, go bokami ciasta. Lekko dociskamy na łączeniu. Delikatnie odwracamy nasz nafaszerowany rulon tak, by łączenie znajdowało się na spodzie. Kroimy ciasto na kilkucentymetrowe paszteciki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.


One comment

Dodaj komentarz