Prażona soja


Czy jest zdrowa, ale równie smaczna alternatywa dla chipsów? Oczywiście! A biorąc pod uwagę fakt, że majówka ma być dość chłodna i deszczowa, i że być może nie będziecie mieli ochoty wynurzać się spod kołdry, chętnie natomiast nadrobicie filmowe zaległości, to taka przekąska na pewno się przyda. Uprażyć możemy ciecierzycę, soję, a nawet pęczak. Wybrałam soję, bo udało mi się wygospodarować jej szklankę przy okazji robienia burgerów. Prażoną soję możemy zastosować także jako zamiennik orzechów w sałatkach. Nada im takiej samej chrupkości. Moja prażona soja zniknęła w kilka minut. Polecam Wam więc zrobić od razu podwójną lub nawet potrójną porcję. :)

prażona soja

Składniki:

1 szklanka ugotowanej soi

1 łyżka oliwy

1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili

1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

sól

Przygotowanie:

Soję mieszamy z oliwą, sosem sojowym i dodajemy przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziarna soi wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut co jakiś czas mieszając.


Dodaj komentarz