Sałatka z botwinki i szparagów


Na zjedzenie tej sałatki czekałam cały rok! Zrobiłam ją kilka sezonów szparagowych temu i choć dzisiaj ją nieco zmodyfikowałam uważam, że jest jeszcze bardziej warta grzechu niż poprzednio. :) Pyszna botwinka i ugotowane, a potem podsmażone z ksylitolem i płatkami drożdżowymi szparagi.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście szparagów na słodko to koniecznie spróbujcie! Są przepyszne.

sałatka z botwinki i szparagów

Składniki na 1 porcję:

1 pęczek botwinki

1/2 pęczka cienkich białych szparagów

kilka orzechów pistacjowych

1 łyżka płatków drożdżowych

olej/oliwa do smażenia

1 łyżeczka ksylitolu

szczypta posiekanej natki pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie:

1. Botwinkę myjemy, odcinamy liście i układamy na talerzu. Małe buraczki kroimy na kilka części, a łodygi na około 5-centymetrowe kawałki. Buraczki wraz łodygami gotujemy w osolonej wodzie.

2. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy. A następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ksylitol i płatki drożdżowe i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.  Pistacje obieramy i siekamy.

3. Na botwinkowych liściach układamy ugotowane buraczki i ich łodyżki, a następnie smażone szparagi. Posypujemy pistacjami i natką pietruszki.

Komentarz: Osobiście nie obieram cieniutkich, białych szparagów. Kroję je na kilkucentymetrowe kawałki i wtedy włókna nie przeszkadzają w ich jedzeniu.


Dodaj komentarz