Wegetariański paprykarz


Święta, święta i po świętach! :) Wracamy do  codziennego gotowania i zwyczajnego jedzenia.  Chyba należę do nielicznych, którzy po świętach nadal wypoczywają.  Postanowiłam więc zrealizować pomysł, który już dawno siedział mi w głowie. Domowy, bezrybny paprykarz. Z aromatycznym ryżem basmati, marchewką, cebulą, pietruszką i porem. Mniam!

wegetariański paprykarz

Składniki:

1 marchewka

1 mały korzeń pietruszki

1 mały por

1 cebula

1/2 woreczka ryżu basmati

1 ząbek czosnku

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 warzywnej kostki rosołowej

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki  cukru

szczypta chili

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

1.  Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywnej kostki bulionowej. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy starte warzywa. Cebulę siekamy w drobną kostkę. I dorzucamy do podsmażonej marchewki i pietruszki. Por kroimy drobno i dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy kilka minut.  Na koniec dodajemy koncentrat, cukier i doprawiamy solą i pieprzem.

2. Usmażone warzywa blendujemy na gładką masę. Następnie dodajmy ugotowany ryż,  bazylię i zioła prowansalskie. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.


Dodaj komentarz