Ciecierzyca z młodą kapustą i marchewką


Kulinarnej weny ciąg dalszy! Dzisiejsza obiadowa propozycja, którą przygotowałam to połączenie młodej marchewki i młodej kapusty z sycącą ciecierzycą. Smak nieco podobny do bigosu z młodej kapusty, ale to danie jest bardziej sycące i bogatsze w białko. Prosto i smacznie.

Ciecierzyca z młodą kapustą i marchewką

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki suchej ciecierzycy

2 marchewki

1/4 główki młodej kapusty

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka sosu sojowego

szczypta przyprawy garam masala

olej do smażenia

pieprz

sól

Do podania: posiekany koperek

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano gotujemy do miękkości. Kapustę siekamy, marchew obieramy i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kapustę z marchewką. Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Podajemy z posiekanym koperkiem.


Dodaj komentarz