Kluski z kaszy gryczanej z kalarepą, szparagami i morelami w sosie śmietanowym


Ostatni dyżurowy maraton dał mi się we znaki. Nie miałam zupełnie czasu by przygotować porządny obiad. To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że na zdrową dietę, a w szczególności na zdrową dietę wegetariańską, a tym bardziej wegańską trzeba mieć czas. Czas na gotowanie. Bez tego nie ma szans na zbilansowane posiłki. Dziś na szczęście miałam wolne przedpołudnie i mogłam wybrać się na swój ulubiony ryneczek i zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Udało mi się kupić przepyszne białe i zielone szparagi, kalarepę, a nawet morele. Z tego wszystkiego powstał dziś pyszny, sycący obiad. Kluski z kaszy gryczanej podane ze szparagami, kalarepą i morelami w sosie śmietanowym. Mniam!

kluski z kaszy gryczanej ze szparagami, kalarepą i morelami w sosie śmietanowym

Składniki 2-3 porcje:

100 g kaszy gryczanej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej)

1 jajko

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

Sos:

1/2 kg białych szparagów

1/2 pęczka zielonych szparagów

1 kalarepa

3 świeże morele

250 g śmietanki 12% (np. łowicka)

olej/oliwa do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Białe szparagi myjemy, obieramy i gotujemy. Zielone szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 5-centymetrowe kawałki. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Morele parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedzamy, następnie blendujemy z 1/2 szklanki wody i jajkiem. Dodajmy mąkę i sól i dokładnie łączymy z rozdrobnioną kaszą za pomocą blendera lub łyżki. Gotową masę wykładamy na blat lub stolnicę wysypaną mąką i formujemy z ciasta podłużne walce jak na tradycyjne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Uformowane walce kroimy na około 1-2- centymetrowe kluski. Gotowe kluseczki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż będą pływać po wierzchu. Wyciągając je z garnka zanurzamy je na chwilę w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy startą kalarepę. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojone zielone szparagi i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Pod koniec wrzucamy ugotowane i pokrojone białe szparagi oraz obrane i pokrojone morele, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z kluskami z kaszy gryczanej.


This entry was posted in obiad.

One comment

Dodaj komentarz