Kruche babeczki z suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami


Ostatnio dużo się u mnie dzieje. Zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany! Nowe wyzwania, nowe obowiązki i nowe zauroczenia :) Z tym związany jest chwilowy brak czasu na bloga. Ale kilka przepisów jest już w przygotowaniu. Będzie lepiej, bo podobno miłość uskrzydla :) Zastanawiałam się ostatnio nad przekąską, którą można zaserwować na spotkaniu towarzyskim i wpadłam na pomysł by upiec kruche babeczki i nadziać je wytrawnym farszem. Jeśli chodzi o  dodatki wybrałam klasykę czyli suszone pomidory, oliwki i fetę, do tego listki świeżego oregano. Smakowały więc polecam :)

Kruche babeczki z suszonymi pomidorami, fetą i oliwkami

Składniki na około 13 babeczek:

250 g mąki

125 g masła

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

50 g czarnych oliwek

135 g fety (1/2 kostki)

50 g suszonych pomidorów w zalewie

1 łyżka listków świeżego oregano lub bazylii

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy, mieszamy z jajkiem, następnie dodajemy masło i siekamy. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.  Foremki na muffinki wyścielamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki, oliwki na połówki, fetę w kostkę i łączymy ze sobą. Do upieczonych babeczek  nakładamy farsz i dekorujemy listkami oregano lub bazylii.


Dodaj komentarz