Panierowane tofu zapiekane z porem, jabłkiem, żurawiną i rozmarynem


Pogoda nie może się zdecydować… ja też nie. Od kilku dni nie wiem co bym zjadła. Na szczęście dziś zatęskniłam za wędzonym tofu, nie miałam więc problemu z wymyśleniem obiadu. Panierowane tofu zapieczone z jabłkiem, porem i żurawiną. Kwaśno- słodkie połączenie, bardzo delikatny i prosty smak. Czego chcieć więcej?

panierowane tofu zapiekane z jabłkiem, porem , żurawiną i świeżym rozmarynem

Składniki na 2 porcje:

1 kostka wędzonego tofu (220 g)

1 por

2 jabłka

2 łyżki suszonej żurawiny

olej/ oliwa do smażenia

3/4 szklanki wody

2 łyżki mąki kukurydzianej

3-4 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

kilka gałązek świeżego rozmarynu

pieprz

sól

Przygotowanie:

Tofu kroimy na około półcentymetrowe plastry i każdy z nich skrapiamy z obydwu stron sosem sojowym. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy. Por myjemy, kroimy w półplastry i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażonego pora blendujemy z dodatkiem wody i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Jabłko kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w cienkie plastry. Do mąki kukurydzianej dodajemy zioła prowansalskie i w tak przygotowanej panierce obtaczamy tofu, które następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry jabłek naprzemiennie z plastrami tofu, całość zalewamy sosem porowy, posypujemy żurawiną i na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz